Home
Jag var inspirerad av en lavendelsskorpor recept från min kompis och granne Katarina.  Flera har prov smakat skorporna och gillar dem, jag säljer dem också på julmarknaderna i år!
Jag använde spansk saffran av varumärke The Gathering of Saffron.
Beidi’s Saffransskorpor
Till ca. 1 kg skorpor eller 50 ordentliga skorpor
Ingredienser
200 g mandlar (eller 70% mandlar, 30% hasselnötter)
150 g smör (vid rumstemperatur)
knappt 2dl socker
1dl svensk honung
1 ägg
1 ml ekologiskt vaniljpulver
1 g spansk saffran, mald och lagd i blött (ca. 1 msk vatten) övernatten*
knappt 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här
Hacka nötter grovt och grädda 150degC 15-20min mitt i ugnen.  Låt det svalna.
Rör smör, socker, honung poröst.  Jag gör det i en matberedare så det går jätte fort.  Blanda i saffranen, vaniljpulveret, ägget, bakpulveret och mjölet.  Om du använder en matberedare, rör degen så den håller ihop.  Vara försiktig att inte rör degen för mycket.
IMG_1764
Lägga ut degen på bordet och blanda i svala nötter med lätt mjölade händer.

Forma degen till 6 smala rullar (lika långa som plåtens korta sida) och lägga dem tre på varje plåt (med plåtspapper under).  Platta rullar ordentligt med handflatan (ca. 0.5 cm tjocklek).
Grädda 200 degC mitt i ugnen 12-15 minuter.  Köket kommer att lukta av smör och saffran i 10 minuter!  Vaka över skorporna och ta ut plåten när skorporna är lite brun langs kanterna.
IMG_1761
Låt svalna i 5-10 minuter.  Skär sedan längderna med en brödkniv i lite sneda, smala (ca. 2-3cm) bitar.  Vänd ena snittytan uppåt och grädda 10min till.  Låt kallna.
Förvara skorpor i en lufttätt burk.  Riktigt gott med en kopp kafe/te!  Jag skulle ta med den här burken till jobbet på måndag och dela med mina kolleger.  God jul till alla!
IMG_1790
*Jag använder spansk saffran av varumärket The Gathering of Saffron.  Man kan handla saffranen här, av mig! OBS webbsidan på engelska!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s